Полша осъжда разгонването на демонстрацията в Киев в подкрепа на евроинтеграцията на Украйна, обяви днес външното министерство във Варшава, предаде БТА.

"Потушаването на мирни демонстрации не обслужва процеса на европейска интеграция на Украйна", се казва в изявлението.

В документа се отправя призив към украинските власти да не използват силови решения, които могат да имат непредсказуеми и необратими последствия.

Същевременно полският премиер Доналд Туск изрази надежда, че случилото се в петък срещу събота през нощта няма да доведе до изолацията на Украйна от Европа и света.

Британският държавен министър по въпросите на ЕС и НАТО Дейвид Лидингтън каза днес, че украинските управляващи трябва да уважават правото на гражданите да участват в мирни протести.

Лидингтън подчерта, че Обединеното кралство е силно разтревожено от съобщенията, че рано в събота органите на реда са употребили сила за разгонването на мирна демонстрация.

Министърът призова да бъде извършено подробно разследване защо милиционерите са действали със сила.

Европейският съюз също осъди насилието срещу привърженици на евроинтеграцията в Киев.

"Призоваваме президента и украинските власти да разследват и установят отговорните за тези действия срещу основните свободи на човека, каквито са свободата на събрания и изразяване".

Това се казва в съвместна декларация на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле и върховния представител на ЕС по външните отношения и сигурността Катрин Аштън.

В документа се напомня, че Украйна е понастоящем председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на 5 и 6 декември в Киев ще се състои министерска среща на тази организация.

Затова Украйна носи специална отговорност по спазването на правата на човека, заявяват двамата еврокомисари, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Съединените щати осъждат насилието на украинските власти срещу привърженици на евроинтеграцията на Украйна и призовават Киев да уважава правото на изразяване и събрания, заяви днес говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки, предаде АФП.

По думите й "насилието и сплашването" нямат място в днешна Украйна.